Bloggarkiv

fredag 9 mars 2012

Nu lägger jag ner.

Orkar inte längre jaga sjukvården och efter den Gastric Bypass operation jag hade satt mina sikten mot. Efter allt krångel och elände som har vart har jag faktiskt tappat sugen lite grand. Det är så oerhört mycket energi som gått och till att ringa, maila, skicka brev, vänta och återigen maila, ringa och fylla i papper så jag ger ärligt talat fan i det. Åtminstone energimässigt. Det får vara för min del... Sjukvården VILL helt enkelt inte hjälpa mig att få det här gjort. Inte för att jag tror att Sjukvården är "elaka" eller "ogina" på något vis, utan jag har helt enkelt hamnat i en pappersröra utan dess like som gör mig till "persona non grata".

Så jag släpper det hela ifrån mitt sinne.
MEN.. Dimper det ner papper ifrån Calanderska om att det är fixat, ja då kommer jag direkt tacka ja till Operationen!

Energin lägger jag istället på att fortsätta med den kostförändring jag gjort och som fungerar riktigt bra. Jag äter nån slags...hmm... LCHF - variant? Ganska enkelt och lätt system att äta "rätt". Har helt enkelt tagit bort allting som man kan göra Brännvin på (stärkelse). Ingen Pasta, Ris, Potatis, Vete/Korn/Mjöl eller för mkt. "under jord" grönsaker. Men riktigt så mycket fett som LCHF brukar föreslå har jag lite svårt för, blir så....schlibbigt...  Så om jag äter mellan  kalorier under en dag kommer den energin ifrån 10-15 gram kolhydrater. Resten ifrån Protein, säkert bortåt 65-70 procent, och övrigt ifrån grönsaker och fett.

Håller mig lätt mätt och glad på en sån diet. Blodsockret ligger stabilt (och väldigt "lågt", någonstans runt 3.5-4 på "långtidsockret"), och jag mår fint. Dessutom så tappar jag i vikt ganska duktigt just nu.

Jag har testat att räkna ut mitt kaloribehov för att HÅLLA min vikt, dvs. mitt "basala kaloribehov". Betyder mer eller mindre "vad kroppen behöver per dag för att gå plus minus noll". Finns ett par olika sätt att räkna ut detta och jag har testat båda med följande resultat :
4140 kcal enligt Harris Benedict.
3527 kcal enligt MD Mifflin and ST Jeor.

För att tappa ungefär ett kilo i veckan behöver man äta cirka 1000 kcal mindre än vad man har basalbehov till. Så egentligen behöver jag "bara" gå ner till 2500 kcal just nu, men det blir så mycket mat av det så jag får fullt upp med att gluffa i mig om jag skulle klara det!

Allteftersom jag går ner i vikt kommer jag behöva räkna om Basalbehovet och dra ifrån 1000 kcla om dagen, så det får man hålla koll på. Men just nu har jag mycket att ta av och behöver inte oroa mig nämnvärt över det! =0)

Nästa sak på "att göra listan" ? Skaffa våg. Varit ambivalent till det, vet hur lätt jag blir "fixerad" vid varje grams viktnedgång. Men vis av erfarenhet blir det vägning max 1 gång i veckan. Däremellan kommer jag försöka börja föra nån slags "mått-dagbok" för att se förändringen på det sättet. Är kul att prova gamla kläder jag inte kunnat ha på två-tre år som nu med lite smörjmedel, vilja och våld kommer på igen.

På återskrivande!

2 kommentarer:

 1. Hallå på dig

  Vad roligt att se och läsa om din framgångar. Jag önskar jag kunde vara lika duktig men nu är allt som det är så det är bara att gilla läget.

  Skall bli spännande att följa din fortsatta resa, och jag vet att du kommer fixa det.

  Ha nu en riktig fin helg och vi får hoppas att vi snart har våren framför oss så att man kan vara ute och njuta i solskenet lite. Saknar det jätte mycket för här i Varberg är det bara grått, grått och åter grått nu.

  Många bamse kramar från Helene och Love.

  SvaraRadera
 2. Tjoho!!
  Åk hem till någon som har våg istället en gång i veckan så slipper du "hysterin" och ett annat tips är att skaffa ett måttband.. mycket roligare. MEN du har ju visat på kläderna hur duktig du är. Beundrar dig Uffis!!
  Stor kram
  Maggie

  SvaraRadera